Udržitelné bydlení vám ušetří spoustu peněz

Kateřina Doležalová
5.0
Rubrika: Bydlení5 minut čtení

Udržitelné bydlení se zaměřuje na minimalizaci negativních dopadů lidských domovů na životní prostředí a zároveň na zlepšení kvality života obyvatel. Jedná se o celkový přístup, který zahrnuje různé aspekty, jako je efektivní využití energie, vody a surovin, snížení odpadů a emisí, podpora obnovitelných zdrojů energie, výstavba a používání ekologických materiálů, podpora místních komunit a snaha o minimalizaci ekologické stopy.

Investovat do udržitelného bydlení znamená si snížit účty za energie a ulevit planetě. Díky mnoha moderním a dostupným technologiím lze snadno snížit energetickou náročnost domu na minimum a to i v případě, že se jedná o starý dům.

Jaké jsou hlavní výhody udržitelného bydlení?

Díky počáteční investici do šetrného bydlení vám přinese:

  • Úsporu nákladů – snížením účtů za vodu a energie šetříte peníze z dlouhodobého hlediska.
  • Zvýšenou hodnotu domu – nízkonákladové bydlení si získává stále více příznivců. Opravou starého domu se zvyšuje jeho hodnota.
  • Ochranu životního prostředí – Ovlivněte pozitivně planetu tím, že snížíte spotřebu energií. Domy s nízkou spotřebou jsou nejčastěji postavené z ekologických a recyklovaných materiálů. Snížíte tak uhlíkovou stopu.
  • Snížíte nároky na údržbu a prodloužíte životnost domu – ekologické stavební materiály, které na stavbu použijete, jsou mnohem odolnější a také si vyžadují menší údržbu. Díky tomu ušetříte nemalé peníze za opravy a váš dům bude stále vypadat jako nový.

To znamená, že zelená budova má od samého počátku své výstavby snižovat spotřebu materiálů a surovin, jako je voda a elektřina. Měla by být levná i při následné údržbě a zároveň musí zůstat pohodlná a ergonomická pro své obyvatele.

Dotace a další příspěvky k získání udržitelného bydlení

Udržitelné bydlení není zrovna nejlevnější a mnoho lidí to od něj odrazuje. Usnadněte si jeho získání pomocí dotací a různých příspěvků od státu. Některé bankovní instituce rovněž přináší výhodné nabídky.

Využívat můžete například dotační program Nová zelená úsporám, což je dotace na pořízení fotovoltaických systémů, kamen či tepelného čerpadla, zateplení a mnoho dalšího. Získat můžete několik stovek tisíc.

Jaké jsou udržitelné stavební materiály?

Při navrhování udržitelných budov se vyplatí začít revizí ekologických materiálů. Kámen a dřevo jsou dva zřejmé příklady, ale odborníci doporučují také exotický bambus. K izolaci se vyplatí použít slámu a různé druhy vlny: od ovčí vlny přes dřevěnou až po kamennou. Je třeba si uvědomit, že používání přírodních stavebních materiálů nevytváří další znečištění životního prostředí a že je lze snadno recyklovat. Mezi udržitelné materiály patří i ty, které využívají nejnovější chytré technologie – fotovoltaické sklo a střešní tašky.

Udržitelné technologie pro moderní domov

V našich klimatických podmínkách je těžké najít nízkoemisní budovu – na vině jsou nízké teploty, které trvají mnoho měsíců. Každý typ vytápění generuje znečištění, a když k tomu připočteme spotřebu elektřiny získané spalováním uhlí, jsou naše domovy skutečnými továrnami na CO2. Aby se snížila uhlíková stopa, spojuje udržitelné stavebnictví své síly s technologiemi chytré domácnosti:

  • Automatické žaluzie propouštějí přes den více světla a v noci navíc dům izolují.
  • Inteligentní termostaty se zase postarají o to, aby se zbytečně nevytápěly nepotřebné místnosti.
  • Inteligentní světla přispívají k nižší spotřebě elektřiny.
  • Inteligentní vypínače vám umožňují dálkové ovládání osvětlení.

Energetickou úsporu vám přinesou:

  • fotovoltaické systémy, tepelná čerpadla, okna a dveře s dostatečnou izolací, úsporné domácí spotřebiče, zelené střechy, kvalitní zateplení, nabíjecí stanice pro elektromobily, zadržování dešťové vody

Co je cílem udržitelného bydlení?

Již několik let se udržitelnost uplatňuje i v oblasti bydlení, kde ekologie hraje stále důležitější roli. Hlavním cílem ekologické výstavby, která je prvkem trvale udržitelného rozvoje, je výrazně snížit negativní dopady na přírodní prostředí a lidské zdraví.

Při navrhování prostoru kolem nás musíme zaujmout inovativní přístup. Je důležité udržovat kontakt s přírodou vytvářením obytných prostor, které jsou integrovány s okolní přírodou. Cílem ekologického bydlení je snížení plýtvání vody i energií. Udržitelné domy z z přírodních, obnovitelných a recyklovatelných materiálů mají dopad i na vaši peněženku.