Finance ve vztahu: Mít je dohromady, nebo každý zvlášť?

Kateřina Doležalová
5.0
Rubrika: Rodina5 minut čtení

Společný život v páru s sebou nese mnohá dilemata. Například – jak rozdělit peníze? To je velmi delikátní záležitost, která ovlivňuje jak důvěru, tak pocit svobody a opatrnosti. Je snadné si neporozumět nebo se dostat do konfliktu, takže stojí za to přesně určit, jak ve vztahu hospodaříme s financemi.

Je třeba hned poznamenat: neexistuje jediné univerzální řešení, které by fungovalo v každém vztahu. Někdo preferuje společný účet, jiný preferuje oddělené účty a finanční svobodu. Příznivců každého z těchto modelů je tolik, kolik je odpůrců. Pojďme se tedy na věc podívat z různých úhlů pohledu.

Mluvte s partnerem o penězích

Určitě stojí za to mluvit o financích otevřeně, když přijde nápad na společné bydlení. Je dobré si určit, jak bude vypadat placení účtů, nákup potravin nebo domácí chemie, placení za společné vycházky nebo utrácení peněz za vlastní požitky. Je dobré brát v úvahu různé situace. Co když jedna osoba vydělává více než druhá? Co když jeden člověk přijde o práci? Co když přijde dítě?

Každý má jiné zvyky a jiný přístup ke spoření. A zde se nabízí otázka: je lepší mít jeden společný účet nebo dva samostatné a možná se bude hodit plná moc k účtům? Při zřizování společného účtu s partnerem je důležité mít transparentní komunikaci a dohodnout se na základních pravidlech.

Tipy jak si rozdělit finanční povinnosti

Chcete žít s partnerem a rozhodli jste se, že si finanční povinnosti mezi sebou rozdělíte? Přinášíme pár tipů, jak na to:

  • Oba budete přispívat stejnou částkou - Máte zhruba stejně vysokou výši příjmů i výdajů? Pak je vhodné si rozdělit náklady na výdaje společné domácnosti napůl.
  • Kdo víc vydělává, víc platí - Další variantou je rozdělit si výdaje podle výše příjmů. Partner s vyššími příjmy přispěje do rozpočtu vyšší částkou. Lze to nastavit procenty nebo dle dohody.
  • Rozdělení konkrétních plateb - Jednou z možností je rozdělení plateb. Místo dávání peněz dohromady se dohodnete, kdo co platí. Jeden z partnerů zaplatí nájem, druhý náklady na energie, internet a další drobné poplatky.

Společný účet nebo každý zvlášť?

Společný účet

Pokud s vybraným uspořádáním souhlasí oba lidé, může jeden z nich hospodařit s financemi domácnosti: investovat přebytky, zajišťovat splácení závazků nebo kontrolovat výdaje, aby mohl na konci měsíce něco ušetřit. K tomu se vám bude hodit společný účet. Pamatujte však, že je také možné sdílet svůj účet s jinou osobou, a to udělením plné moci. Poté může zástupce také spoluspravovat finance, ale toto řízení může být omezené a omezení se liší v závislosti na bance. Dalším případem, kdy bude společný účet dobrým řešením, je situace, kdy oba přistupujete k financím docela lehkovážně a máte lepší pocit, když někdo kontroluje vaše výdaje a hlídá, abyste své účty platili včas. Existuje mnoho vymožeností: na telefonu si můžete nastavit trvalé příkazy nebo dokonce zapnout pravidelné připomenutí. Bude pak snazší se navzájem ovládat. Oba vidíte zůstatek a můžete se ujistit, že je do konce měsíce dostatek prostředků. Druhou možností zde může být i plná moc k účtu - partner vidí zůstatky, může objednávat převody, používat kartu.

Účet každý zvlášť

Je důležité si uvědomit rozdíl v přístupu k utrácení peněz. Pokud je to významné, může se ukázat jako jablko sváru. Co když jeden ušetří každou korunu a druhý nevidí nic špatného na nákupu další téměř stejné věci? No, vždy jde o kompromis. Nicméně jak pro vlastní duševní pohodlí, tak pro vaši bezpečnost (aby bylo dost peněz na to, co je nutné), stojí za to zvážit samostatné účty. Pokud druhý partner kouří cigarety nebo si kupuje nějaké věci či má dluhy z doby před vztahem, bude bezpečnější mít oddělené účty. Máte pak větší jistotu, že se peníze v těžkých časech neztratí. Navíc stojí za zvážení oddělení majetku – abyste v případě problémů se splácením dluhů nepřišli o všechny peníze, které k životu potřebujete.

Společný účet a každý osobní

Jednou z alternativ je mít společný účet, kam budete posílat peníze na výdaje za domácnost. Zbytek peněz si necháte každý na svém bankovním účtu. Tím se partneři naučí zodpovědnost za řízení financí. Díky možnosti zřízení bezplatného účtu nebude společný účet dalším nákladem v domácnosti.

Vyhněte se hádkám o finance po rozchodu

Na začátku vztahu je velice důležité si ujasnit, kdo co koupí a zaplatí. To platí zejména při nákupu velké položky jako je například společná pračka. V případě rozchodu nemusíte pak řešit kdo ji platil a kdo si ji vezme. Pokud ji koupíte na půl, nemusíte se, zejména v případě komplikovaného rozchodu, domluvit.

Komplikace navíc mohou nastat i v případě rušení společného účtu. Když se jedná o účet vedený na oba partnery, vychází se z ustanovení o spoluvlastnictví peněz. V případě jejich dělení se z právního hlediska obnos uložený na tomto účtu rozdělí na půl.