Průvodce vyúčtováním energií

Kateřina Doležalová
5.0
Rubrika: Rozpočet5 minut čtení

Přišlo vám vyúčtování za energie, ale vy jej jen zběžně prolétnete pohledem? Naučíme vás se v tomto dokumentu orientovat, aby vám příště přinesl úspory.

Vyúčtování elektřiny

V první řadě vám ukážeme vyúčtování elektřiny. Tu na rozdíl od plynu odebírají všechny domácnosti. Vyúčtování má podobný vzhled, ať už je váš dodavatel kdokoliv. Nicméně vám skutečně doporučujeme si jej vždy důkladně zkontrolovat.

Mám přeplatek nebo nedoplatek?

Na vyúčtování je zaznamenáno porovnání zaplacených záloh a skutečných nákladů na elektřinu podle vaší spotřeby. Podívejte se, zda vám byly připsány všechny platby a pokud ano, zda jsou na faktuře uvedené.

V případě dostatečně vysokých záloh vám vzniká přeplatek. U některých společností je vám automaticky vrácen na účet, u jiných je použit na zaplacení dalších záloh či zálohy. Jak bude přeplatek použit, by mělo být rovněž uvedeno na vyúčtování.

Pokud jste měli nastaveny nižší zálohy, nestačily na pokrytí vaší spotřeby a tudíž vám vzniká nedoplatek. Na faktuře je tedy uvedeno jak vysokou částku, na jaký účet a do jakého data ji máte uhradit. Máte-li nastaveno inkaso, dodavatel si stáhne celou částku sám, ale vy si ohlídejte dostatečný limit na vašem účtu.

V případě, že vám vznikne vysoký nedoplatek, společnost od které odebíráte elektřinu vám nastaví vyšší zálohy na další období. To platí i pro vysoký přeplatek, nicméně snížení záloh vám nedoporučujeme. Může se stát, že vám při příštím vyúčtování vznikne vysoký nedoplatek.

Může se stát, že se distributor při odečtu nedostal k elektroměru a nahradil tak skutečnou spotřebu pouze odhadem. Podívá se na spotřebu podobných domácností a tu pak promítne do vašeho vyúčtování. Může dojít k tomu, že budete mít vysoký nedoplatek. Pokud vaše odhadovaná spotřeba neodpovídá realitě, podejte reklamaci. Další možností je provést samoodečet. Návod na něj najdete na webových stránkách vašeho dodavatele.

Jaká byla spotřeba elektřiny?

Faktura za vyúčtování elektřiny má však pokračování. Na další stránce zjistíte, kolik jste zaplatili za spotřebu elektřiny podle spotřebovaných megawatt hodin. Reálnou spotřebu elektřiny si zjistíte podle rozdílu počátečního a koncového stavu na elektroměru. Získanou hodnotu pak už jen stačí vynásobit celkovou cenou elektřiny. Celkovou spotřebu najdete v tabulce či na grafu, kde je uvedena i cifra za minulé období. V případě, že je spotřeba podobná, víte, že využíváte přibližně stejné množství energie, pouze se mění v čase cena za energii.

Celková cena za energii je pak složená z regulované a neregulované části. Regulovaná část je určena státem, který je zastoupen Energetickým regulačním úřadem. Všichni dodavatelé ji mají stejnou podle distribučního území.

Neregulovanou část pak plně kontroluje dodavatel. Její výše se odvíjí od délky trvání uzavřené smlouvy, za kolik energii sami nakoupili a jakou mají marži. V této chvíli je vhodné se podívat, zda by se vám nevyplatila změna dodavatele.

Noční proud je levnější

O výši platby za elektřinu rozhoduje rovněž distribuční sazba, která je nastavena podle toho kolik elektřiny spotřebujete a jakým způsobem.

Podívejte se na to, zda máte nastaveny jednotarifní či dvoutarifní sazby. U jednotarifní sazby zůstává cena elektřiny stále stejná. U dvoutarifní sazby dochází ke dvěma sazbám, kdy se během dne přepíná z vysokého tarifu na nízký a naopak. Nízký tarif můžete znát pod označením noční proud.

Dvoutarifní sazba je nastavena pro ty, kdo používají spotřebiče s vyšší spotřebou jako je například elektrický bojler. Kdy je u vás doma nastaven nízký tarif, je uvedeno na stránkách dodavatele. Označuje se jako časy spínání HDO.

Pevné poplatky

Ve vyúčtování najdete také některé pevné poplatky, které hradíte bez ohledu na výši spotřebované elektřiny. Je to například poplatek za jistič. Touto platbou si objednáváte konkrétní příkon, který potřebujete pro všechny své spotřebiče v bytě či domě. Záleží pak na tom, kolik spotřebičů používáte, aby byly vhodně nastaveny velikosti jističů. Musíte zvážit, zda elektřinou pouze svítíte nebo například vytápíte celý dům.

Vyúčtování plynu

Vyúčtování plynu se od toho s elektřinou moc neliší. Na první straně si můžete snadno zjistit, zda máte přeplatek nebo nedoplatek, součet všech přijatých plateb i konečný stav měřidla. Také si prohlédnete výši zálohy na další období.

Na vyúčtování je uvedena cena v kilowatthodinách nebo megawatthodinách. Cena za m3 se na vyúčtování nezobrazuje, aby bylo možné snadno porovnat náklady třeba při vytápění plynovým nebo elektrickým kotlem. Nemusí se pak přepočítávat jednotky.

Jak na případnou reklamaci?

Pokud odhalíte při vyúčtování nesrovnalosti, je potřeba podat bezodkladně reklamaci. Nejlepší variantou je podat ji písemně. Čas na to máte nejčastěji 30 dnů od obdržení vyúčtování a dodavatel má pak ze zákona 15 dnů na vyřízení.

Když reklamaci píšete, je potřeba uvést vaše identifikační údaje, číslo smlouvy a co přesně reklamujete. Pokud si nevíte rady, na stránkách Energetického regulačního úřadu najdete užitečné rady. Reklamaci však řešíte výhradně se svým dodavatelem. ERÚ řeší až případné spory vyplývající ze smlouvy v případě, že se svým dodavatelem nenajdete řešení.