Jak se počítá důchod a co ovlivňuje jeho výši

Kateřina Doležalová
5.0
Rubrika: Rozpočet5 minut čtení

Výše důchodu se obvykle počítá na základě pracovní kariéry a příspěvků do důchodového systému během pracovního života. Dalšími faktory ovlivňující výši důchodu jsou například: délka pracovní kariéry, výše příjmů, typ zaměstnání a další.

Bez ohledu na to, zda je vám 30 nebo 50 let, zjistěte již nyní, jaké finanční prostředky můžete v důchodu získat. Postarejte se o svou budoucnost již nyní a jedním z prvních kroků k tomu je seznámit se s tématem důchodů. I když se vám toto téma zdá velmi vzdálené a nezajímavé, stojí za to věnovat pár minut tomu, abyste se o důchodu dozvěděli více. Jak se počítá důchod a co ovlivňuje jeho výši?

Jak se počítá důchod?

Každý člověk si díky našemu průvodci zvládne udělat jednoduchý obrázek o tom, jaká bude jeho penze. Důchod se dělí na dvě složky: základní, která je pro všechny stejná a procentní, kterou ovlivňujeme my sami.

Pro všechny občany je jasně daná základní výměra a ta představuje 10 % průměrné mzdy v ČR. Pro rok 2023 je tedy tato částka stanovena na 4040 korun. Z této informace tedy jasně vyplývá, že až dosáhnete důchodového věku, výše vašeho prvního důchodu bude závislá na aktuální výši mzdy v ČR.

Individuální složka, tedy procentuální výměra, tvoří větší část vašeho důchodu a ta je vám Českou správou sociálního zabezpečení určena podle toho, jaké jste měli celoživotní výdělky a také podle počtu odpracovaných let. Započítá vám do ní tedy všechny peníze, které jste vydělali (od roku 1986) a odváděli z nich důchodové pojištění.

Logicky to znamená, že čím déle jste pracovali a čím vyšší jste měli plat, tím vyšší dostanete důchod. Na internetu najdete celou řadu bezplatných internetových kalkulaček, kde si můžete svou penzi orientačně spočítat. Pokud máte zřízenou datovou schránku nebo Identitu občana, na portálu České správy sociálního zabezpečení je pro vás připravena kalkulačka, díky které si spočítáte svůj důchod na základě svých reálných dat.

Výchovné jako přilepšení k penzi